Jacek Wiśniewski został powołany na stanowisko prezesa Nexery Holding

ISBNews
27.11.2018 10:01
A A A

Warszawa, 27.11.2018 (ISBnews) - Rada nadzorcza Nexery powierzyła stanowisko prezesa zarządu Nexera Holding Jackowi Wiśniewskiemu, podała spółka. Tym samym, pełniący już obowiązki szefa Nexery, będzie kierował cała grupą, która buduje w Polsce nowoczesną sieć światłowodową i zarządza nią jako operator hurtowy w czterech województwach.

"Rada nadzorcza docenia pracę, jaką Jacek Wiśniewski razem ze swoim zespołem włożyli w stworzenie od zera pierwszego w Polsce operatora hurtowego. Efekty tej pracy to m.in. pomyślne uruchomienie sieci, pierwsze szkoły podłączone do internetu w ramach POPC i umowy z kluczowymi dla nas partnerami, jak Orange i T-Mobile. Awans pana Wiśniewskiego jest wyrazem uznania dla tych osiągnięć i jego silnego przywództwa w ambitnym zespole" - powiedział członek rady nadzorczej Nexery Andy Matthews, reprezentujący w niej głównego udziałowca, którym jest brytyjski fundusz infrastrukturalny Infracapital, cytowany w komunikacie.

Jacek Wiśniewski dołączył do zespołu Nexery w październiku 2017 roku. Wcześniej pełnił m.in. funkcję dyrektora Obszaru Technologii i Zarządzania Siecią (CTO) w Tele2 Polska, a ostatnio w Netii. Ukończył Politechnikę Warszawską i Szkołę Główną Handlową w Warszawie, podano również.

Nexera to infrastrukturalna grupa telekomunikacyjna, której udziałowcami są Infracapital - europejski inwestor infrastrukturalny, który jest częścią M&G Prudential (80% udziałów) oraz Nokia (20% udziałów).