Warszawa, 21.01.2015 (ISBnews) ? Rada nadzorcza PZL-Świdnik powołała Krzysztofa Krystowskiego na stanowisko prezesa zarządu i dyrektora zarządzającego, podała spółka.

"Bogate doświadczenie i wiedza zdobyte przez Krzysztofa Krystowskiego przez lata pracy w polskim sektorze obronnym i lotniczym pozwolą jeszcze skuteczniej realizować ambitne plany spółki PZL-Świdnik, która jest nie tylko jedynym polskim producentem śmigłowców, głównym dostawcą tych maszyn dla polskich Sił Zbrojnych, ale również dzięki sprzedaży eksportowej przekraczającej 700 mln zł, jednym z największych eksporterów w branży obronno-lotniczej w Polsce" - czytamy w komunikacie.

Nowy szef PZL-Świdnik był m.in. prezesem zarządu Grupy Bumar i Polskiego Holdingu Obronnego, prezesem Avio Polska ? i menadżerem Grupy Avio - globalnej firmy przemysłu lotniczego, a także wiceministrem w resorcie gospodarki, podano również.

Dotychczasowy prezes PZL-Świdnik Mieczysław Majewski został mianowany wiceprzewodniczącym rady nadzorczej spółki.

PZL-Świdnik, spółka z grupy AgustaWestland jest największym polskim producentem śmigłowców. Bierze udział w przetargu na dostawę 70 wielozadaniowych maszyn dla polskich Sił Zbrojnych. W przypadku wyboru oferowanego przez spółkę śmigłowca AW149, w Świdniku powstanie światowe centrum produkcji i rozwoju tej nowoczesnej maszyny.