Warszawa, 09.11.2016 (ISBnews) - Rada nadzorcza Grupy Lotos odwołała prezesa zarządu Roberta Pietryszyna z dniem 9 listopada 2016 r., podała spółka.

"Jednocześnie rada nadzorcza zdecydowała o powierzeniu z dniem 9 listopada 2016 r. pełnienia obowiązków prezesa zarządu panu Marcinowi Jastrzębskiemu - dotychczasowemu wiceprezesowi zarządu ds. operacyjnych" - czytamy w komunikacie.

Rada nadzorcza powołała Pietryszyna na prezesa zarządu z dniem 13 maja 2016 r. Razem z nim do zarządu powołano wówczas: Mateusza Boncę - na wiceprezesa ds. strategii i rozwoju z dniem 1 czerwca br., Marcina Jastrzębskiego - na wiceprezesa zarządu ds. operacyjnych z dniem 13 maja br. oraz Przemysława Marchlewicza - na wiceprezesa ds. korporacyjnych z dniem 17 maja br.

Grupa Lotos jest zintegrowanym pionowo koncernem naftowym, który zajmuje się poszukiwaniem i wydobyciem ropy naftowej, jej przerobem oraz sprzedażą hurtową i detaliczną wysokiej jakości produktów naftowych. W 2015 r. Grupa Lotos odnotowała 22,7 mld zł skonsolidowanych przychodów.