Warszawa, 22.02.2018 (ISBnews) - Rada nadzorcza Anwilu z Grupy PKN Orlen odwołała ze stanowiska prezesa Jacka Podgórskiego, a do czasowego wykonywania czynności oddelegowano Dariusza Ciesielskiego, poinformowała spółka.

"Jednocześnie rada nadzorcza odwołała dwóch członków zarządu: Waldemara Gabrusia, dyrektora finansowego oraz Mirosława Kwiatkowskiego, dyrektora sprzedaży" - czytamy w komunikacie.

Zarząd spółki będzie działał w składzie dwuosobowym: p.o. prezesa zarządu - Dariusz Ciesielski oraz członek zarządu, dyrektor operacyjny - Jarosław Ptaszyński, podano także.

Od 2012 r. PKN Orlen jest 100-proc. akcjonariuszem w kapitale zakładowym Anwilu.

Anwil jest czołowym producentem nawozów azotowych - zajmue drugie miejsce w kraju oraz dziesiąte w Europie. Jest też jedynym producentem suspensyjnego polichlorku winylu (Polanvil) w Polsce oraz ósmym na w Europie. Surowiec ten wykorzystywany jest m.in. do produkcji profili budowlanych, rur wodociągowych i kanalizacyjnych, izolacji i osłon przewodów oraz kabli elektrycznych, a także do produkcji drobnego sprzętu medycznego.

Grupa PKN Orlen zarządza sześcioma rafineriami w Polsce, Czechach i na Litwie, prowadzi też działalność wydobywczą w Polsce i w Kanadzie. Jej skonsolidowane przychody ze sprzedaży sięgnęły 95,36 mld zł w 2017 r. Spółka jest notowana na GPW od 1999 r.