Warszawa, 27.02.2019 (ISBnews) - Marek Niedużak został powołany przez premiera Mateusza Morawieckiego na stanowisko wiceministra przedsiębiorczości i technologii, podało Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii (MPiT). Zastąpi on Mariusza Haładyja, który niedawno został prezesem Prokuratorii Generalnej RP.

Marek Niedużak jest doktorem nauk prawnych i adwokatem specjalizującym się w prawie cywilnym i gospodarczym, absolwentem Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Cambridge. Od 2016 r. zastępca dyrektora departamentu prawnego Ministerstwa Rozwoju, następnie, od 2017 r. dyrektor departamentu oceny ryzyka regulacyjnego Ministerstwa Rozwoju, a od 2018 r. dyrektor departamentu doskonalenia regulacji gospodarczych Ministerstwa Przedsiębiorczości i Technologii. Odpowiadał m.in. za przygotowanie tzw. Pakietu MŚP oraz projektu ustawy przeciwdziałającej zatorom płatniczym. Do dnia powołania na wiceministra przedsiębiorczości i technologii był przewodniczącym rady nadzorczej PAIH (od 2018 r.) oraz sekretarzem rady nadzorczej ARP (od 2016 r.), podano w komunikacie.