Warszawa, 27.08.2019 (ISBnews) - Premier Mateusz Morawiecki powołał Tomasza Chróstnego na stanowisko wiceprezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKIK), podał Urząd.

"Tomasz Chróstny ukończył finanse i rachunkowość w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie oraz zarządzanie i inżynierię produkcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a także studia doktoranckie w Kolegium Nauk o Przedsiębiorstwie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. W trakcie studiów odbył stypendium na kierunku inżynieria przemysłowa i mechaniczna w Vitus Bering University College. Pracował w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, a następnie w Ministerstwie Przedsiębiorczości i Technologii, gdzie do 25 sierpnia 2019 roku pełnił funkcję dyrektora Departamentu Analiz Gospodarczych. Ponadto był przedstawicielem ministra właściwego ds. gospodarki w radzie naukowej Polskiego Instytutu Ekonomicznego" - czytamy w komunikacie.

Zgodnie z ustawą o ochronie konkurencji i konsumentów, wiceprezesi UOKiK powoływani są przez Prezesa Rady Ministrów na wniosek prezesa UOKiK w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.