Warszawa, 28.11.2019 (ISBnews) - Rada nadzorcza Rafako powołała na stanowisko prezesa Pawła Jarczewskiego, podała spółka. Rada oddelegowała ze swego składu wiceprzewodniczącego Jerzego Karneya do pełnienia funkcji członka zarządu Rafako. W składzie zarządu pozostali w randze wiceprezesa Agnieszka Wasilewska-Semail oraz Jerzy Ciechanowski jako członek zarządu.

Najważniejszym zadaniem nowego prezesa Rafako będzie ustabilizowanie sytuacji spółki, podano.

"Rafako jest bardzo ważnym ogniwem polskiego przemysłu budującego bezpieczeństwo energetyczne kraju. Dzisiaj spółka potrzebuje przede wszystkim zakończenia pewnego etapu realizacji kluczowych umów oraz dostosowania do oczekiwań klientów oraz rynku. Kluczowa w tym procesie będzie weryfikacja istniejących zobowiązań. Wyzwania, przed którymi stoi Rafako, są dla firmy szansą na dynamiczny rozwój i ugruntowanie pozycji na rynku" - powiedział prezes Paweł Jarczewski, cytowany w komunikacie.

Paweł Jarczewski swoją karierę rozpoczął w branży inżynierskiej w puławskiej spółce PROZAP. Zajmował się marketingiem, sprzedażą i kontraktacją technologii, oraz zakupem obiektów przemysłowych. W latach 1999-2002 w Zakładach Azotowych "Puławy", a jako szef zaopatrzenia inwestycyjnego prowadził negocjacje w zakresie zakupu nowych technologii. Uczestniczył w procesie budowy wielu nowych instalacji oraz koordynował procesy zakupów dla tych przedsięwzięć. Swoje doświadczenie zdobyte z tego okresu wykorzystał potem w procesie budowania Grupy Azoty.

"Paweł Jarczewski pełnił ważne funkcje w wielu międzynarodowych stowarzyszeniach branżowych, a jego bogate doświadczenie z pewnością wzmocni pozycje Rafako na rynkach światowych" - podsumowano.

Rafako jest największym w Europie producentem kotłów oraz urządzeń ochrony środowiska dla energetyki. Oferuje generalną realizację bloków energetycznych opalanych paliwami kopalnymi. Większościowym akcjonariuszem spółki jest PBG. Skonsolidowane przychody ze sprzedaży Rafako sięgnęły 1,27 mld zł w 2018 r.