Warszawa, 04.02.2020 (ISBnews) - Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) jednogłośnie wyraziła zgodę na powołanie Marka Lusztyna na stanowisko prezesa Banku Pekao, podał bank.

Rada nadzorcza powołała Marka Lusztyna na stanowisko prezesa banku 29 listopada 2019 r. pod warunkiem uzyskania zgody Komisji Nadzoru Finansowego oraz z chwilą uzyskania takiej zgody. Wcześniej, Marek Lusztyn przez ponad 2 lata jako wiceprezes nadzorował działalność pionu zarządzania ryzykami.

"Zanim w lipcu 2017 r. został wybrany na stanowisko wiceprezesa Pekao przez blisko 10 lat pracował w strukturach międzynarodowych Grupy UniCredit, wówczas największego akcjonariusza polskiego banku. Pracując w Londynie, Monachium i Mediolanie, opowiadał za globalne funkcje zarządzania ryzykiem, obejmujące kilkadziesiąt krajów. Jeszcze wcześniej zajmował stanowiska w Banku Pekao S.A. (m.in. dyrektor departamentu ryzyka finansowego) i Banku Handlowym. Marek Lusztyn ma łącznie ponad 20 lat doświadczenia w międzynarodowej bankowości, a przez większość tego okresu związany był z Grupą Banku Pekao" - czytamy w komunikacie.

Bank Pekao jest częścią grupy PZU - największej grupy finansowej w Europie Środkowo-Wschodniej. Od 1998 roku bank obecny jest na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.